homeBlogBlogWooCommerce; wat is het en wat kan je ermeeWooCommerce; wat is het en wat kan je ermee

WooCommerce; wat is het en wat kan je ermee

Remco Molenaargepubliceerd in E-commerce3 min lezen • 4 oktober 2018

Het bouwen van een webshop kan via verschillende webshopsystemen zoals bijvoorbeeld Shopware, Magento en Lightspeed. Tegenwoordig gebruikt het grootste deel van de webshops WooCommerce, maar alternatieven als Shopware en Magento komen ook veel voor. Welke verschillen zijn er tussen de oplossingen en welke voordelen bieden ze? Waarom wordt er zoveel gekozen voor Wordpress met WooCommerce voor webshops?

WooCommerce is één van de meest gebruikte plugins voor Wordpress. WooCommerce is begonnen in 2008 en diende als ondersteuning voor simpele webshops. Tegenwoordig is WooCommerce uitgegroeid tot veel meer dan een plugin. Met de vele opties voor thema’s, extensies en constante aanpassingen is het een wereldwijde community. Bovendien is het een gratis plugin die door iedereen is te downloaden. In Nederland gebruikten afgelopen jaar maar liefst 8216 webshops WooCommerce. Wat zijn dan die opties die WooCommerce zo gewild maken?

WooCommerce biedt gebruikers de mogelijkheid om vanuit een simpel thema de webshop uit te breiden. De mogelijkheden zijn oneindig. WooCommerce heeft voor de webshopthema’s een groot aantal plugins beschikbaar die ondersteuning bieden om je webshop professioneel aan te kleden en perfect te laten functioneren. WooCommerce maakt het voor gebruikers erg eenvoudig om zelfstandig content toe te voegen aan de webshop en het als nodig is bij te werken. Verder is WooCommerce zeer betrouwbaar en gebouwd op Wordpress, 's werelds meest gebruikte CMS systeem.

Een groot voordeel is dat het vanuit de webshop mogelijk is om alles te verkopen, van fysieke producten tot abonnementen, van afspraken tot digitale downloads. WooCommerce behoort tot een wereldwijde community, is Open source en is dus toegankelijk voor iedereen. Dat maakt dat de plugin altijd in ontwikkeling is en ontwikkelaars en webwinkels altijd kunnen blijven finetunen. De plugin heeft inmiddels al meer dan 400 officiële extensies die ondersteuning bieden aan onder andere betaling, verzending, marketing en boekhouding.

Ideaal is uiteraard dat de plugin gratis te downloaden is, eenvoudig in gebruik voor zowel klanten als de beheerders/eigenaars van de website en ondersteuning biedt aan alle facetten van een eigen webshop.

Uiteraard zijn er ook enkele alternatieven als je niet wilt kiezen voor WooCommerce, om wat voor reden dan ook. WooCommerce draait op Wordpress en er zijn bijvoorbeeld web-ontwikkelaars die daar geen voorstander van zijn.

Een alternatief is Magento. Magento is een complexer CMS dan WooCommerce en wordt om die reden ook als minder gebruiksvriendelijker ervaren. De software is minder intuïtief waardoor het niet voor iedere webshopstarter eenvoudig is om mee te werken. Ook is het opzetten van een shop bij Magento ingewikkelder dan bij WooCommerce maar mocht je een webshop met vele duizenden artikelen willen opzetten is Magento misschien een betere keuze. Magento biedt koppelingen met grote systemen.

Lightspeed is een ander alternatief en is SaaS (software as a service). Dit houdt in dat de webshop een dienst is die bij Lightspeed wordt aangeboden en gehost. De webshop bevindt zich in de cloud en is daarom ook voordeliger. Een nadeel is dat de thema’s beperkt zijn, eenvoudig en buiten de beschikbare thema’s zijn er geen verdere opties. Het is dus niet mogelijk om op maat gemaakte oplossingen te bouwen in de webshop.

Shopware is open source en dat zich richt op een goede klantervaring. Shopware is een oplossing die het mogelijk maakt op grote schaal producten toe te voegen. De prijs voor het ontwikkelen van een Shopware webshop is wel hoger en er zijn meer mogelijkheden om aanpassingen aan de shop te maken. De hoeveelheid koppelingen die er te maken zijn met Shopware zijn ook hoger bij Shopware dan bij WooCommerce.

WooCommerce is de laatste jaren uitgegroeid van een instap-plugin tot een volwaardige E-commerce oplossing. Je kunt zowel gebruik maken van een standaard thema als een design op maat. Door de vele extensies is het platform heel geschikt voor iedere onderneming. Heb je vragen over de mogelijkheden of verschillen? Of mocht je interesse hebben in het op maat laten bouwen van een webshop, [bel dan Remco](tel:075 - 616 77 53) even om hierover te overleggen.

Andere artikelen die je misschien leuk vind

18 oktober 2018

10 onmisbare plug-ins voor je webshop

Lees meerarrow
01 november 2018

Hoe richt je productbeoordelingen goed en gratis in binnen je WooCommerce webshop?

Lees meerarrow
22 november 2018

10 tips voor betere conversies in de webshop dankzij e-mailmarketing

Lees meerarrow